Harlan Coben - "Mistyfikacja"

Jak już wspomniałyśmy parę postów wcześniej, zdecydowałyśmy się urozmaicić nasz blog. Dziś chciałabym rozpocząć nową serię z recenzjami książek. A na pierwszy ogień idzie książką mojego ulubionego autora - "Mistyfikacja" Harlan'a Coben'a. Aby przeczytać recenzję po angielsku kliknij tutaj. (English version) "Laura Ayars i David Baskin wydają się być stworzeni dla siebie. Była modelka, obecnie właścicielka domu mody Svengali , i gracz Boston Celtics, gwiazda ligi NBA. Piękni, młodzi, bogaci i zakochani. Tragiczny wypadek przerywa ich miesiąc miodowy w Australii. Okoliczności śmierci są niejasne, ale wszystko wskazuje na to, iż David utonął podczas kąpieli w oceanie. Zrozpaczona dziewczyna nie potrafi pogodzić się z zagadkowym zaginięciem ukochanego. Nieświadoma grożącego jej niebezpieczeństwa, poddaje w wątpliwość oficjalną wersję zdarzeń. Czy rzeczywiście chodzi o wypadek, czy o samobójstwo, czy nawet o morderstwo? A może David żyje, a jego śmierć u...

Francuska zupa cebulowa

(to read this post in English click here)

Dzisiaj mam dla Was cos innego, nowosc na blogu: przepis!

Jest to bardzo prosty przepis na pyszna francuska zupe cebulowa. Kiedy wczesniej przygotowywalem te danie, korzystalem z angielskich przepisow, ktore czesto wydawaly sie skomplikowane. Postanowilam poszukac czegos na francuskich stronach, aby dowiedziec sie jak poprawnie ta zupa powinna byc zrobiona. Nie jest to trudne danie do zrobienia, ale to zupa, ktora ma dobrze smakowac, moze byc przygotowana przez kazdego i za niewielki koszt. Jest to idealny pomysl na lunch, przystawke lub lekki obiad.

Trudnosc: 1/5
Czas przygotowania: 5 to 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
2 porcje

Skladniki
Olej
6 sredniej wielkosci cebul
3 zabki czosnku
½ litra bulionu
Mieszanka ziol
Sol i pieprz
Chleb (najlepiej bagietke)
Ser (najlepiej Gruyere)


Potrzebne:
Piekarnik z opcja grilla
Gleboki garnek
Drewniana lyzka
Noz do krojenia
Dwie miski na zupe

Metoda
1) Podgrzej olej w garnku.
2) Pokroj cebule wedlug wlasnego upodobania i wrzuc do garnka.


3) Pokroj na drobno czosnek
4) Dodaj czosnek, przyprawy, sol i pieprz do garnka
5) Gotuj cebule az zmieknie i nabierze zlotego koloru
6) Dodaj bulionu i dalej gotuj pod przykryciem przez 30 minut
7) Podgrzej piekarnik (na opcji grill, srednia temperatura)
8) Potarkuj ser i pokroj chleb na kawalki wystaczajaco duze, aby mozna bylo przykryc nimi miski


9) Wlej zupe do misek, uloz chleb, aby przykryc zupe i posyp ser
10) Wstaw miski do piekarnika po grillem, poczekaj az ser stopnieje, a chleb sie przypiecze
11) Nakryj do stolu i smacznego!


Comments